mandag 7. november 2011

Grisesylte-debutant

Fredag debuterte eg som grisesyltelagar. Mamma var med, og jammen trur eg det vart eit ganske vellykka prosjekt!

Grisehovudet var litt for stor for kasserollen vår,
så tryne og øvre skalle måtte sagast av.



 
Då var bonden god å ha......



 
Så låg hovudet og trekte eit par timar i lettsalta vatn.



 
Vi sika av feittet(?) med jamne mellomrom



 
I mellomtida laga vi krydderblandinga.
Mest salt + allehånde, ingfær, nellik, peppar og gelatinpulver.



 
Etter kokinga såg det i grunnen lite delikat ut....



- og det vart ikkje likare då vi byrja med reinskinga.
Feittet vart nesten for mykje for ein tander sjel, men sidan det må flesk til for å halda sylta saman, var det berre å bita tennene saman.



Puh, endeleg ferdig med reinskinga og sorteringa!


Så fukta eg eit kjøkkenhandkle og la oppi ei skål. 
Svor først, så kjøtt, flesk og krydder lagvis til passe mengde.



Stramma handkleet hardt rundt sylta og surra ho inn med hyssing.


Så trekte syltene i same krafta som vi koka grisehovudet ein time eller to, før vi sette dei på kjøla med press.
La først på ein kilo nokre timar, så auka vi til to kilo som låg på over natta.



Voilà! Grisesylta klar til jul.

Sjølvsagt måtte vi prøvesmaka, og ekspertane sa at ho var god - om enn litt lite salt.
Saltlake vil nok gjera susen når vi tek ho opp frå frysaren om ein månads tid.
Konklusjon: Dette var ikkje så vanskeleg! Faktisk ganske enkelt :-)
Prøv du òg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar